Winterjas gestolen? Wat nu?
De winter gaat alweer bijna van start en de meeste mensen hebben hun nieuwe winterjassen alweer uit de kast getrokken. Het is elk jaar weer te zien hoe blij mensen zijn met hun nieuwe jas. Ze pronken met de meest gave merken en bijzondere stijlen en opeens gaat er iets mis! Je had je winterjas net toch echt over de stoel gehangen en nu is die verdwenen. Met het zweet op je voorhoofd ga je de hele zaak na, maar je kan je jas nergens meer vinden. Een pijnlijk moment, zeker als de jas net nieuw is en ook nog eens een heleboel geld heeft gekost. Met de ziel onder de arm ga je maar weer richting huis. Een winterjas die gestolen is? Daar geeft immers niemand wat om. Maar is dat wel zo? In deze blog vertellen we wat je kunt doen als jouw goederen, kleding of in dit geval winterjas gestolen wordt.
Een verzekering afsluiten op je jas: kan dat?
Als we mensen vragen wat ze zouden doen als hun winterjas gestolen werd, doen de meeste een beetje lacherig. ‘Nou maar goed dat we een verzekering afgesloten hebben, toch?’, ‘Dan jat ik een andere jas terug’. Het is duidelijk te merken dat slechts weinig mensen zich echt bezighouden met dit voorval, maar toch is het jaarlijks weer een terugkomend probleem. Zeker als jij al een keer zo’n situatie heb moeten doorstaan, doe je er waarschijnlijk alles aan om dit bij de tweede keer te voorkomen. Je kunt je jas niet 24/7 in de gaten houden en ook een verzekering afsluiten is vrijwel onmogelijk. Toch is het in sommige gevallen wél mogelijk om een schadeclaim te vragen.
Wanneer is het mogelijk om een schadeclaim te vragen?
Een schadeclaim aanvragen is slechts mogelijk in enkele gevallen. Als je jas op straat gestolen wordt door onoplettendheid, is de kans klein dat je kosten kunt verhalen. Helaas werkt het zo in ons rechtssysteem. In de volgende geschetste situaties is het wél mogelijk om een schadeclaim aan te vragen:
- Als er een inbraak in huis is geweest en hierbij je jas is gestolen, valt je jas op dat moment onder de inboedelverzekering. Je kunt de schade dan ook terugvragen bij de verzekering, inclusief de waarde van je jas. Let er hierbij wel op dat het belangrijk is dat je een aankoopbon bewaard hebt. De verzekering wil uiteraard wel zekerheid hebben dat deze jas ook daadwerkelijk in je bezit was. Daarnaast moet er sprake zijn van braaksporen in het huis, anders zal de verzekering niks uitkeren.
- Ook bij diefstal in de auto is het mogelijk om de winterjas te verhalen op de inboedelverzekering.
- In een restaurant, winkel, kroeg, museum of andere openbare locatie is het soms ook mogelijk om de kosten van de jas te verhalen. Dit is echter alleen zo als nergens vermeldt staat dat het plaatsen van je spullen op eigen risico is. In dit geval wordt de WA-verzekering gebruikt.
- Heb je je jas bij een (betaalde) garderobe achtergelaten? Dan zijn deze mensen ook aansprakelijk voor eventuele diefstal. Jij hebt immers betaald, zodat jouw jas in de gaten gehouden zou worden. Zodra dit niet het geval is, zijn deze personen aansprakelijk. Dikwijls worden de kosten dan ook teruggehaald bij de WA-verzekering.
Geef een reactie