Jij wilt toch ook het geld waar je recht op hebt?
Of je nu in de supermarkt bij de kassa staat, wat eet in een restaurant of een aannemer je huis laat verbouwen, je komt er niet mee weg zonder te betalen. Gelukkig doen de meeste mensen dat ook netjes. Maar wat als jij degene bent die een dienst heeft geleverd en de klant betaalt niet? Je hebt er hard voor gewerkt en er gewoon recht op. Het is een grote stap, maar de enige juiste actie bij een wanbetaler is een incassobureau inschakelen. Maar wanneer doe je dat en waar moet je rekening mee houden? Eén dag na de uiterste datum waarop de factuur betaald zou moeten zijn is wel heel snel, maar is een incassobureau inschakelen na de tweede aanmaning een betere optie? En welke kosten zijn er voor jou als schuldeiser aan verbonden?
Incassobureau Amersfoort
Incassobureau Amersfoort draagt er zorg voor dat je je geld krijgt, en tegelijkertijd je klant niet verliest. In de incassowet staat dat je eerst een 14 dagen brief moet versturen. Dit is een aanmaning die aan bepaalde eisen moet voldoen, zoals het omschrijven van de betalingstermijn en het bedrag met de exacte incassokosten die erbij komen. Wordt er aan de hand van de 14 dagen brief nog steeds niet betaald, dan gaat het incassobureau voor je aan de slag. Ze schrijven de debiteur aan en als deze betaalt, zijn de incassokosten ook voor diens rekening. Je hebt er dus geen kosten aan! Bij uitblijven van respons nemen ze telefonisch contact op met de debiteur. Samen kijken ze naar de oorzaak van het probleem en vooral naar hoe het kan worden opgelost. Een redelijke betalingsregeling is het minnelijke incassotraject. Vaak worden hiervoor aan jou geen kosten doorberekend als de schuldenaar niet betaalt, een zogenaamd no cure no pay traject dus.
Een vordering aan de kantonrechter
De volgende stap is dan dat het incassobureau een vordering voorlegt aan de kantonrechter. Dit doet het bureau echter alleen als jij dat wilt. Wil je dat niet, dan sluiten ze kosteloos het dossier. Mocht de rechter de schuldenaar veroordelen tot het betalen van de factuur dan komen daar alle kosten bij. Pas in dit stadium komt ook de gerechtsdeurwaarder aan bod. De deurwaarder kan beslag leggen op bezittingen van de debiteur, zoals de inboedel, het inkomen of zelfs het huis. Een incassobureau mag dat nooit! Ook mag een incassobureau geen officiële documenten zoals een dagvaarding uitbrengen.
Geef een reactie