Wat te doen bij letselschade

Wat te doen bij letselschade?

Het kan iedereen overkomen: letselschade. Veel voorkomende oorzaken van letselschade zijn verkeersongevallen en bedrijfsongevallen. Maar ook letsel door dieren, zoals een hondenbeet, kan letselschade veroorzaken. Het is dan belangrijk dat je de juiste hulp krijgt om te helpen bij de lichamelijk, psychische en juridische nasleep. In dit artikel leggen we je duidelijk uit wat je moet doen wanneer je letselschade hebt opgelopen zodat je weet welke stappen je moet ondernemen.

Wat is letselschade?

Letselschade is lichamelijk en/of psychisch letsel naar aanleiding van een ongeval of ander incident. Letselschade kan daardoor veel verschillende vormen aannemen. Denk hierbij aan verwondingen aan het lichaam of mentale klachten zoals PTSS. Sommige van deze klachten kunnen ook pas enkele tijd na het incident naar boven komen. Ook in die situaties loont het om een letselschade advocaat of juristenkantoor in de arm te nemen om te helpen bij het verhalen van de letselschade. 

De eerste stap is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Alleen wanneer vast komt te staan dat de tegenpartij aansprakelijk is, kan er een schadevergoeding worden verkregen. 

Verschillende soorten letselschade

Zoals wij eerder aangaven zijn er veel verschillende soorten letselschade die je kunt verhalen op de tegenpartij. Het eerste onderscheid dat wordt gemaakt is materiële en immateriële letselschade. Met materiële schade worden zaken bedoeld zoals medische kosten, ziektekosten die niet worden vergoed door de verzekeraar, financiële schade door gemiste inkomsten, eventuele kosten voor rechtsbijstand en bijvoorbeeld kosten voor thuishulp. Immateriële schade bevat alle schade die je lijdt door pijn, verdriet en verminderde levensvreugde. Dit laatste wordt ook wel smartengeld genoemd.

De ernst van de letselschade speelt daarbij een grote rol op de hoogte van het letselschade bedrag. Hierin zijn verschillende categorieën te onderscheiden van gering letsel (vergoeding tot € 2000) tot aan uitzonderlijk zwaar letsel (vergoeding van bijvoorbeeld € 75.000 of meer). Uitzonderlijk zware gevallen zijn bijvoorbeeld situaties van een volledige dwarslaesie, zeer zware en ernstige brandwonden met ernstige misvormingen, amputaties of verlies van communicatiemogelijkheden.

Schakel de juiste hulp in

Of je nou gering letsel of uitzonderlijk zwaar letsel hebt opgelopen: het is belangrijk dat je de juiste hulp inschakelt. Een goede letselschade advocaat of jurist kan je bijstaan tijdens het hele juridische proces en zorgen dat je de schadevergoeding krijgt die je toekomt. En het goede nieuws is: deze rechtsbijstand is helemaal gratis. Immers, wanneer de tegenpartij aansprakelijk is moet deze de kosten van rechtshulp betalen.

Heb je letselschade opgelopen? Twijfel dan niet om contact op te nemen met een specialistisch bureau. Zij kunnen een eerste inschatting maken van de haalbaarheid van de schadevergoeding en samen met jou de eerste stap zetten naar het aansprakelijk stellen van de tegenpartij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *