Wat te doen bij een gezonken boot

Een gezonken boot kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Wanneer je snel actie onderneemt, is het vaak mogelijk om de boot nog te redden. Bij gezonken-boot.nl kun je eenvoudig je boot redden door contact op te nemen met het team. Een gezonken boot ophalen met spoed is ook mogelijk om zo min mogelijk schade te voorkomen. Zo kun je verdere schade aan zowel de boot als het milieu voorkomen.

Verplichtingen van een boot

Als booteigenaar heb je een aantal verplichten. Het is ten eerste belangrijk om de boot goed te onderhouden. De boot moet in een gezonde staat achterblijven door het goed te onderhouden zodat de kans klein is dat het plotseling zal gaan zinken. Zorg dus voor regelmatige inspectie en eventuele onderhoud zodat je niet komt te staan met onverwachte problemen. Het is daarnaast niet toegestaan om het water te vervuilen. Een gezonken boot is dus jouw verantwoordelijkheid om het zo snel mogelijk weer boven water te halen. Doe je dit niet, dan kan je een flinke boete krijgen. Door de gezonken boot te onderzoeken kan er vaak achter gekomen worden wie de eigenaar is van de boot. De hoogte van de boete is vele malen groter dan wanneer je een dienst inschakelt om de boot boven water te halen.

Hoe wordt een boot boven water gehaald?

Een boot boven water halen wordt vaak met een kraan gedaan die de boot het water uit takelt. Sommige plaatsen zijn lastig om een kraan te gebruiken. Op deze lastige plekken is er een tweede manier om de boot boven water te krijgen. Op de tweede manier wordt er door middel van luchtzakken voorkomen dat de boot verder zal gaan zinken. De luchtdruk zorgt ervoor dat de boot blijft drijven. Een gezonken boot bevat daarnaast vaak veel water. Het is daarom nodig om het water uit de boot te verwijderen. Het proces van water uit de boot verwijderen wordt hozen genoemd. Dit kan handmatig gedaan worden met bijvoorbeeld een emmer. Maar in de meeste gevallen wordt een elektrische hoospomp gebruikt. Zo kan er zonder al te veel mankracht water uit de boot gehaald worden. Dit is vooral handig wanneer er sprake is van grotere gezonken boten.

De gevaren van een gezonken boot

Een gezonken boot kan voor veel vervuiling verzorgen. Denk aan alle spullen die aan boord liggen. Boten met een motor hebben vaak motorolie die uit de boot kan lekken. De druk van het water kan ervoor zorgen dat onderdelen openbreken. Naast de motorolie bevat een boot ook vaak een benzinetank. Ook dit kan veel schade aan het milieu verrichten. Andere voorwerpen aan boord kunnen ook schadelijke stoffen bevatten waarbij het belangrijk is dat dit niet in aanraking komt met het water. Accu’s bevatten bijvoorbeeld accuzuur dat vrij kan komen bij een lekkage. Om deze milieuschade te voorkomen is het vaak nodig om met spoed de boot uit het water te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *