Wat moet je doen als je bedrijf failliet gaat?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet zal overkomen, maar toch gebeurt het regelmatig: je hebt een bedrijf en het gaat failliet. Een faillissement betekent dat je niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Is dit het geval dan zijn er een hoop dingen die je moet regelen. Hier lees je over een faillissement en de dingen waar je rekening mee moet houden. 

Wat gebeurt er bij een faillissement?

Bij een faillissement wordt er een curator benoemd om je bedrijf over te nemen. Er wordt toezicht gehouden door de rechter-commissaris. De curator probeert ervoor te zorgen dat je schuldeisers worden betaald. Hierbij kun je denken aan schuldeisers zoals de Belastingdienst, leveranciers van gas, water en licht of de verhuurder van je kantoorpand. De curator beheert je bezittingen en bepaalt of je door kunt gaan met je werkzaamheden. Er kunnen bezittingen van het bedrijf worden verkocht of er kan worden gekozen voor een doorstart.

Kantoor leegmaken

Een van de dingen die je kunt doen als je failliet bent is zo snel mogelijk de huur van je kantoor opzeggen en het kantoor leegmaken. Zo voorkom je dat de schulden nog hoger oplopen en veel van de kantoorspullen kun je wellicht nog verkopen. De experts van https://kantoorleegmaken.nl/ hebben hier veel ervaring mee. Het kantoor wordt bezemschoon opgeleverd zodat je het op een goede manier weer kunt overdragen aan de verhuurder.

Wat moet je doen als je failliet bent?

Als je failliet bent verklaard ben je verplicht om hieraan mee te werken. Dit heet inlichtingenplicht. Een faillissement kan een lange tijd duren. Je bent enkele maanden tot enkele jaren failliet. Een faillissement kan op de volgende manier eindigen:

  • Het faillissement kan eindigen doordat er geen geld meer is om te verdelen.
  • Schuldeisers kunnen akkoord gaan met een aanbod van de ondernemer. Bijvoorbeeld een gedeelte wordt voldaan, de rest wordt kwijtgescholden.
  • Als je de schuldsanering ingaat en de rechter dit verzoek goedkeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *