Wanneer wel en wanneer geen jurist inschakelen bij geschillen in de familie
Als er sprake is van strijd of onenigheden in de familie kan dit bij sommige situaties erg hoog oplopen. Vaak als er kinderen of geld aan te pas komt, dan kan het verstandig zijn een jurist in te schakelen om dit op te lossen. Het is wel belangrijk dat je een goede advocaat familierecht inschakelt. Het is namelijk zo dat mensen die samenwonen, getrouwd zijn en ouders en kinderen door de Nederlandse wetten beschermd worden. Naast de Nederlandse wet, zijn er ook regels vastgesteld die onder de Rechten van het kind en Rechten van de Mens vallen. Deze gelden hier net zo goed als de Nederlandse wet.
Emotie buitenspel zetten
Wanneer je van plan bent uit elkaar te gaan, komt er vanalles bij kijken. Mochten er kinderen in het spel zijn, dan moet natuurlijk bepaald worden bij wie de kinderen komen te wonen en hoe het met het bezoekrecht is. Daarnaast speelt ook geld hierin nog weer een rol in de vorm van alimentatie. Hierbij kan een jurist goed helpen alles in de juiste banen te leiden. Bij dit soort situatie komen vaak ook veel emoties om de hoek en dan kan een jurist helpen alles zakelijk te houden. Deskundig advies is dan echt wel aan te raden.
Jurist voor de rechtbank
Het is bij alimentatie sowieso verplicht om een jurist in te schakelen. Aangezien het familierecht zaken behandeld die gevoelig zijn worden deze niet openbaar gemaakt. Een jurist wordt meestal ingeschakeld bij echtscheidingen, contact- en straatverboden en kan ook helpen bij familie- of burenruzies. In de laatste situatie kunnen de gemoederen soms zo hoog oplopen dat het uitdraait op een rechtszaak. Hiervoor heb je dan een jurist nodig. Een contact- of straatverbod moet ook bij de rechtbank aangevraagd worden, en ook daarvoor moet een jurist ingeschakeld worden.
Jurist of mediator
Op het moment dat je gaat scheiden, heb je nog niet direct een advocaat nodig, maar het is wel makkelijk om deze in een vroeg stadium in te schakelen. Zo’n jurist weet namelijk precies wat er allemaal geregeld moet worden en hoe dit allemaal het beste gedaan kan worden. Als jullie op goede voet uit elkaar gaan, kan het ook zijn dat een mediator inschakelen al genoeg is. Zo hoef je geen jurist in te schakelen, maar heb je wel een deskundig persoon die jullie helpt bij het scheiden. Met een mediator worden er in goed overleg afspraken gemaakt.
Geef een reactie