executoir- en conservatoir beslag

Het verschil tussen executoir- en conservatoir beslag uitgelegd

Langdurig openstaande facturen zijn de nachtmerrie van elke ondernemer. De klant is niet meer te bereiken en ondertussen begin je zelf in de financiële problemen te komen. Zelfs na meerdere pogingen om contact te krijgen met de klant én het versturen van verschillende aanmaningen, zijn de facturen nog steeds niet voldaan. Als je als ondernemer te lang wacht, kan het heel goed zijn dat je uiteindelijk naar het geld kan fluiten. De debiteur is verplicht om zijn of haar gemaakte kosten te voldoen. Zodra dit niet het geval is, kan je er voor kiezen om juridische stappen te nemen. Hierbij schakel je altijd een incasso advocaat in. Vaak wordt er dan gesproken van beslaglegging bij de debiteur. Je hebt twee verschillende soorten beslaglegging: executoir en conservatoir. Maar wat is het eigenlijk het verschil en wanneer kies je hiervoor? Dat leggen we uit in dit artikel.

Het verschil tussen executoir- en conservatoir beslag

Het is allereerst belangrijk om het verschil te weten tussen executoir- en conservatoir beslag. Bij conservatoir beslag leg je beslag vóórdat de rechter tot een uitspraak is gekomen. Hiermee worden producten, geld en andere zaken waar jij recht op hebt bewaard voordat de uitspraak is geweest. Hiermee verlaag je het risico dat de debiteur geld wegsluist voordat de uitspraak geweest is. Daardoor verschilt conservatoir- met executoir beslag. Bij een executoir beslag kan er pas sprake zijn van beslaglegging als de uitspraak geweest is.

Wanneer kies je voor welk beslag?

In sommige gevallen is het verstandig om te kiezen voor conservatoir beslag. Dit is vooral het geval als er sprake is van een hoog risico om materiële zaken kwijt te raken voordat de uitspraak geweest is. Hierbij is het echter wel belangrijk dat de rechter dit ook het geval vindt. Als de rechter niet het idee heeft dat er sprake is van een risico om spullen kwijt te raken, zal deze geen toestemming geven tot conservatoir beslag. Hier moeten dan ook gegronde redenen voor zijn. Het kan niet enkel zo zijn dat jij de debiteur niet vertrouwd. Executoir beslag is de meest bekende vorm van beslaglegging. Hierbij wordt er eerst samen met een incasso advocaat bekeken wat de mogelijkheden zijn en zal er daarna een rekest worden gestuurd naar de rechtbank. Zij zullen vervolgens uitspraak doen over een eventuele beslaglegging. Pas na de uitspraak kun je deurwaarders gebruiken om het geld te innen.

De kosten van beslaglegging

Veel ondernemers twijfelen om over te gaan tot juridische stappen. Ze zijn voornamelijk bang voor de extra kosten die dit met zich meebrengt. Gelukkig werken de meeste incasso advocaten met een ‘no cure, no pay’ regeling. Hierbij hoef je enkel te betalen als ze je ook echt hebben kunnen helpen. Bovendien zijn de kosten van de gehele rechtszaak voor de debiteur als deze veroordeeld wordt tot beslaglegging. Het hoeft jou, zolang in je recht staat, dus in principe niks te kosten. Bovendien zorg je er zo ook voor dat onbetaalde facturen weer betaald worden en dat scheelt een hoop financiële zorgen

kosten beslaglegging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *