rechtsbijstandverzekering advocaat

De rechtsbijstandverzekering en een advocaat, hoe zit dat?

Wanneer er een advocaat nodig is, dan zal je al vrij snel ontdekken dat een advocaat zeker niet goedkoop is. Maar wanneer je op het moment dat er een advocaat nodig is een rechtsbijstandsverzekering wilt afsluiten, dan kan dat ook niet. Wat verzekeraars willen geen klanten aannemen waarvan ze van te voren al gelijk weten dat zij ook kosten gaan maken. Een rechtsbijstandsverzekering dekt namelijk de kosten voor eventuele rechtsbemiddeling. Maar wat is er dan handiger, gewoon een rechtsbijstandsverzekering afsluiten voor het geval er ooit een advocaat nodig mocht zijn, of gewoon een advocaat inschakelen als het nodig is en zelf voor de kosten opdraaien?

De voors en tegens

Met een rechtsbijstandverzekering weet je van te voren altijd hoe veel rechtshulp kost wanneer je hier behoefte aan hebt. Wanneer je de verzekering afsluit, dan dien je te kiezen uit een aantal rechtsgebieden waaronder inkomen, verkeer en wonen. Wanneer je een geschil hebt op een van de rechtsgebieden, dan helpt de verzekeraar. Je betaald geen extra kosten voor de hulp, hier betaal je immers premie voor. Sommigen werken wel volgens een eigen-risico, wanneer je de verzekeraar inschakelt, dan ben je dit wel kwijt. Wat wel een minpuntje is van een rechtsbijstandverzekering, is dat je nooit weet van wie je nu hulp krijgt, soms krijg je wél een advocaat, maar soms vind een verzekeraar dat niet nodig terwijl je er het liefst wél een zou willen. Soms komt advocaatbemiddeling op een later moment nog, maar dat weet je nooit van te voren. Wél heeft de verzekeraar vaak zeer deskundige juristen binnen het bedrijf werken die heel goed kunnen helpen. En wanneer je dan toch hulp nodig hebt van een advocaat, dan ben je wél gewoon verzekerd.

Je komt al snel bij een advocaat terecht wanneer je wel rechtsbemiddeling nodig hebt, maar geen rechtsbijstandsverzekering hebt. Het voordeel van een advocaat is wel dat je zelf kunt kiezen wie jou bemiddeld. Je wilt natuurlijk iemand die gespecificeerd is wat jouw geschil betreft, zodat jij uiteindelijk uit jouw zaak kunt halen wat jij wenst. De kans is groot dat je niet even naar een tarief vraagt. Wanneer je een advocaat zonder rechtsbijstandverzekering inschakelt, dan is het van te voren vaak heel onduidelijk met welke kosten je te maken hebt, je weet van te voren dus nooit precies hoe veel je moet betalen voor de rechtshulp. De inschatting kan daarentegen wel altijd gemaakt worden, maar wanneer de dingen niet helemaal lopen zoals gepland, dan heb je al snel met hogere tarieven te maken.

Wat is nu de beste optie?

Dit is echt voor iedereen verschillend, je moet van te voren eerst eens nagaan hoe groot de kans is dat je ooit rechtshulp nodig hebt. Het kan altijd handig zijn om verzekerd te zijn, maar wanneer de kans zeer groot is dat je jarenlang premie betaald en er dan 1 keer gebruik van maakt dan is dat natuurlijk wel zonde. Wat daarentegen uit onderzoek van het ministerie van veiligheid en justitie kwam, is dat een rechtsbijstandsverzekering door de klanten als beste optie wordt ervaren, maar dat hangt dus ook van allerlei persoonlijke factoren af. Via Totaalbesparen.com kun je de goedkoopste rechtsbijstandverzekering vergelijken. Via handige filtermogelijkheden zie je direct wat de beste verzekering is voor jouw situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *