Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen: wat zijn mijn rechten?
Het is altijd vreselijk om ontslagen te worden. Zeker als je dit helemaal niet hebt zien aankomen. Dit zorgt niet alleen voor enorm veel spanning, maar brengt ook de nodige emoties met zich mee. Ook wanneer je wordt ontslagen om bedrijfseconomische redenen. Bij een ontslag om bedrijfseconomische redenen ligt de oorzaak vaak bij de financiën van het bedrijf. Dit kan zijn omdat het bedrijf de afgelopen jaren minder is gaan functioneren en hierdoor niet financieel meer in staat is om al het personeel aan te houden. Ook kan het bedrijf gedeeltelijk beëindigd worden, waardoor jouw functie niet meer noodzakelijk is. Maar wat kan jij in dergelijke gevallen doen?
Ga nooit akkoord met het ontslag
Bijna ieder bedrijf zal eerst vragen of je akkoord gaat met het ontslag. Door het oplopen van emoties ben je misschien geneigd om direct akkoord te gaan. Simpelweg omdat het dan maar afgerond kan worden. Dit is echter geen goed idee. Want door akkoord te gaan met het ontslag, loop je wellicht een aantal rechten of financiële voordelen mis. Ga daarom nooit direct akkoord met het ontslag en geef aan dat je liever ziet dat jouw werkgever het ontslag bij het UWV aanvraagt. Als je ontslagen wordt wegens bedrijfseconomische redenen, heb je in dit geval dan ook meestal gewoon recht op een WW-uitkering.
De plichten van mijn werkgever
In Nederland kun je niet zomaar ontslagen worden. Een werknemer wordt zoveel mogelijk beschermd. Daardoor zal de werkgever verplicht zijn om zich aan enkele tussenstappen te houden, alvorens deze het ontslag daadwerkelijk rond kan krijgen. Zo moet je werkgever het ontslag eerst indienen bij het UWV. Doet hij dit niet, maar was dit wel nodig? Dan kan het ontslag volgens de wet nietig worden verklaard. In dat geval kun je bij een kantonrechter een zaak aanspannen met het verzoek om het ontslag ongedaan te maken. Je kunt er ook voor kiezen om bij de rechter om een vergoeding te vragen. Dit wordt ook wel een billijke vergoeding genoemd.
Er zijn enkele situaties mogelijk waarbij het voor je werkgever níet verplicht is om het ontslag aan te vragen bij het UWV. Dit geldt bijvoorbeeld als je al zeer dichtbij of bijna de AOW-leeftijd hebt bereikt of als de reden voor het ontslag faillissement van het bedrijf is.
Transitievergoeding en meer
Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen is het verstandig om De Arbeidsrechtadvocaten in te schakelen. Zij weten precies waar je recht op hebt en kunnen samen met jou alle documenten bekijken en beoordelen wat nu de beste stappen zijn om te nemen. Door professionals in te schakelen, weet je zeker dat je jezelf financieel niet in de vingers zult snijden.
Na het ontslag behoud je over het algemeen je recht op een WW-uitkering. Daarnaast krijg je bij een ontslag om bedrijfseconomische redenen doorgaans ook een transitievergoeding. Dit is de vergoeding die wordt gegeven om het financiële ongemak van het ontslag iets te compenseren. Het initiatief van het ontslag moet dan wel echt bij de werkgever liggen.
Geef een reactie