Ontslag na een bedrijfsongeval: waar heb je recht op?
Het komt steeds vaker voor dat iemand ontslagen wordt na een bedrijfsongeval. Dit kan natuurlijk niet zo maar. Er zijn natuurlijk wel wat regeltjes waar men zich aan moet houden. Dat moet je als werkgever maar ook als werknemer.
Ontslag na een bedrijfsongeval
Wanneer je een vast contract hebt, kan je pas ontslag krijgen na twee jaar. Wanneer je een flexibel arbeidscontract hebt, is er veel minder zekerheid. Het gaat niet altijd om een bedrijfsongeval waardoor de persoon arbeidsongeschikt is geworden. Ook als er geen risico meer gelopen wil worden met de persoon na het bedrijfsongeval. Een ondernemer is dan al gauw bang dat de persoon arbeidsongeschikt wordt of niet efficiënt meer kan werken.
Een werkgever is in Nederland over het algemeen aansprakelijk voor een bedrijfsongeval. De werkgever is ook aansprakelijk voor het inkomen dat mist bij de arbeidsongeschiktheid of het ontslag.
Verschillende flexibele arbeidscontracten
Er zijn verschillende flexibele arbeidscontracten waarbij het altijd weer anders gaat wanneer er ontslag na bedrijfsongeval komt:
- Uitzendkracht en ontslag na bedrijfsongeval: Wanneer je als uitzendkracht ontslag krijgt na een bedrijfsongeval kan je per direct ontslagen worden. Het uitzendbureau meld je dan per direct ziek met: ziek uit dienst. Er wordt dan geen salaris meer uitbetaald maar krijgt een ziektewet van het UWV met 70% van uw salaris.
- Oproep-, 0-uren- of min-maxcontract en ontslag na bedrijfsongeval: Wanneer je een uitkering hebt op deze voorwaarden heb je wel recht op wat juridische bescherming maar in de praktijk werkt dat vaak anders. Je wordt niet doorbetaald of naar hele lage basisuren.
- Ontslag na bedrijfsongeval: tijdelijk contract niet verlengt: Wanneer je een tijdelijk contract hebt en arbeidsongeschikt geworden na een bedrijfsongeval, wordt het contract over het algemeen nooit verlengd. Je gaat dan “ziek uit dienst” en krijgt via het UWV een inkomen wat 70% van je salaris is.
- Proeftijd en ontslag na bedrijfsongeval: Ben jij tijdens de proeftijd arbeidsongeschikt geworden mag een werknemer je contract zonder reden opzeggen. Je gaat “ziek uit dienst” en krijgt een UWV inkomen met 70% van je salaris.
- Gedetacheerd en ontslag na bedrijfsongeval: Afhankelijk van het contract wat de formele werkgever heeft afgesloten wordt je loon doorbetaald naar aanleiding van het soort contract.
- Freelancer of zzp-er en ontslag na bedrijfsongeval: Je bent niet bij de opdrachtgever in dienst maar zelfstandig ondernemer. De opdrachtgever mag direct opzeggen zonder verplichtingen na een bedrijfsongeval. Er is ook geen recht op een ziektewet uitkering van het UWV.
Letselschade in veilige handen
Wanneer je een bedrijfsongeval hebt gehad gebeuren er heel erg veel dingen. Je weet niet eens waar je moet beginnen. Natuurlijk is het heel erg belangrijk dat er eerst medische behandeling plaats vindt. Daarna komen er financiële punten aan bod als extra kosten, minder inkomen en de omgeving begint over smartengeld. Natuurlijk sta je er niet alleen voor, je kunt daar kosteloze juridische hulp voor inschakelen. Je gaat dan op zoek naar een Letselschadebureau met veel ervaring.
Het is belangrijk dat er iemand is die aan alle belangen denkt die met jou te maken hebben. Dit alles is kosteloos en de aansprakelijke partij gaat dan de schade vergoeden en de juridische kosten. Van der Toorn heeft meer dan twintig jaar ervaring met letselschade die alleen slachtoffers helpt zodat we onafhankelijk zijn.
Wat gaat het letselschade bureau allemaal doen
De specialisten komen op voor de belangen van het slachtoffer en zorgen voor eerlijke maximale schadevergoeding. Er is dan ook altijd persoonlijk contact met de letselschadespecialist. De specialist neemt het slachtoffer alles uit handen wat met de letselschade te maken heeft. De hulp die er geboden wordt is kosteloos. De aansprakelijke verzekeraar moet ook de kosten van het letselschade bureau betalen.
Geef een reactie