Waar moet je op letten bij het registreren van een model?
Tekeningen en modellen worden in de Benelux beschermd door het modelrecht. Bij het creëren van een nieuw model of tekening met aparte lijnen en vormen is het belangrijk dat deze op de juiste manier beschermd wordt. In dat geval kan je terugvallen op het modelrecht, dit is een exclusief recht dat valt onder het intellectuele eigendom. De overheid is van mening dat het intellectuele eigendom te allen tijde beschermd moet worden. Dit zien we dan ook terug in de wetten die de Benelux opgesteld heeft. Het modelrecht is hier één van. Maar hoe gaat een model registreren eigenlijk in zijn werk en waar moet je op letten?
Wanneer mag je een model registreren?
Een model wordt altijd direct gekeurd op het uiterlijk. Er wordt gekeken naar de karakteristieke vormen, lijnen, omtrek, de kleuren en de materialen die door de maker gebruikt zijn. Als een model geregistreerd staat, biedt dit de maker het exclusieve recht om deze te verkopen, aan derden te verstrekken, verhuren, tentoonstellen of om anderen te verbieden dit model te gebruiken.
Een model registeren is van groot belang om het intellectueel eigendom te beschermen. Voordat een model geregistreerd kan worden, zal deze eerst door de keuringen van verschillende instanties moeten komen. Vervolgens kan het merk gedeponeerd worden in de Benelux, Europa of op internationaal gebied.
Hoe gaat het modelrecht aanvragen in zijn werk?
Veel mensen verkijken zich op het proces als ze een modelrecht aan willen vragen. In veel gevallen wordt een modellengemachtigde ingehuurd om hun tijdens het proces te begeleiden. Het BOIP mag niet adviseren of hulp bieden, zij moeten altijd onafhankelijk blijven. Je doet er dan ook goed aan om hulp van buitenaf te zoeken.
Modellen worden zeer vaak afgekeurd. Het proces kan dan ook enorm moeizaam verlopen en vraagt om zeer veel stressvolle momenten. De hulp van een modellengemachtigde kan je helpen om dit proces soepeler te doorlopen, bovendien kunnen zij je vertellen of jouw model onder het modelrecht valt. Een model moet voldoen aan de onderstaande kenmerken:
- Nieuwheid: een model moet uniek zijn, het moet iets zijn wat nog niet eerder gezien is. Alleen dan kan het in aanmerking komen voor het modelrecht. Dit wordt ook wel eens vergelen met het registreren van een merknaam. Ook hierbij geldt dat de uniciteit van groot belang is. Wat velen niet weten is dat een merknaam registreren net als een modelregistratie onder het merkenrecht valt.
- Eigen karakter: ook dit spreekt weer voor zich. De lijnen, vormgeving, kleuren en materialen die gebruikt zijn moeten een eigen karakter tonen.
- Het uiterlijk van het model. Natuurlijk speelt dat ook een grote rol in de beslissing om dit model een merkbescherming te bieden. Hoe ziet het product eruit? Is deze echt zo bijzonder als de maker denkt? Deze afwegingen moeten de instanties maken voordat ze het modelrecht toekennen.
Bij het laten registreren van een model, bescherm je het product tegen inbreuk van derden. Je kunt kiezen voor een Benelux model, internationaal model of gemeenschapsmodel. Dit is afhankelijk van de waarde van het intellectuele eigendom en jouw plannen voor het model. Laat je hierbij goed adviseren door een modellengemachtigde.
Geef een reactie