Is een incassobureau inschakelen echt nodig.v1

Is een incassobureau inschakelen echt nodig?

Als webshopeigenaar zal het u ongetwijfeld regelmatig overkomen. Klanten die niet betalen of het verkeerde bedrag overmaken. Zeker wanneer u de mogelijkheid biedt om achteraf te betalen. Het is als ondernemer erg vervelend soms zelfs frustrerend als u uw klanten tegemoet probeert te komen door een extra service aan te bieden en ondertussen alleen maar tegen gedoe aanloopt omdat betalingen niet binnenkomen. Daarom kiezen veel webshops en andere bedrijven die te maken hebben met betalingen achteraf en doorlopende incasso’s voor een samenwerking met een incassobureau. Maar is dit de enige optie die u heeft, of zijn er betere alternatieven? U leest het in dit blog.

Wat kan een incassobureau wel en niet?

Een incassobureau is voornamelijk handig vanwege het gemak voor u als ondernemer. Het administreren van facturen en het sturen van aanmaningen kan erg tijdrovend zijn en vraagt om een speciaal IT-systeem waarin dit eenvoudig kan worden verwerkt. Een incassobureau heeft in juridisch opzicht eigenlijk geen meerwaarde. De aanmaning die een incassobureau stuurt is minnelijk. Een minnelijke aanmaning kunt u echter ook zelf versturen. Vaak is het ontvangen van een minnelijke aanmaning (en een vermelding van bijkomende incassokosten) genoeg om iemand over te halen om toch te betalen. Weigert uw klant te betalen, dan kan een incassobureau u niet verder helpen.

Wie kan mij dan wel helpen?

Wanneer een klant weigert te betalen terwijl u ervan overtuigd bent dat u het geld wel zou moeten ontvangen, kunt u gerechtelijke stappen nemen. Een deurwaarder kan een dagvaarding uitbrengen, beslag leggen of een woning ontruimen als de rechter heeft besloten dat u het geld dient te ontvangen. Een deurwaarder kan naast deze extra stappen vaak ook alles wat een incassobureau ook kan. Stalman Deurwaarders is een deurwaarderskantoor met een uitgebreide dienstverlening, waar u terecht kunt voor zowel incassodiensten als reguliere diensten van een deurwaarder.

Welke vergoeding vraagt een deurwaarder?

Zowel een incassobureau als deurwaarder kan de schuldenaar geld kosten. Na het sturen van de eerste aanmaning mogen incassokosten in rekening gebracht worden. Het voordeel van een incassobureau en deurwaarder is dat u zelf meestal niet opdraait voor de kosten, omdat deze aan de schuldenaar worden doorberekend. Het kan voorkomen dat u bepaalde kosten zelf moet betalen als provisie. Deze kosten krijgt u terug wanneer de incassokosten zijn betaald. Uiteraard variëren de kosten en werkwijze per deurwaarder of incassobureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *