Hoe voorkom je een arbeidsconflict?

Wanneer je werknemer bent heb je niet alleen maar rechten, maar ook veel plichten waar je aan moet voldoen. Volgens de wet dien je je namelijk als een goed werknemer te gedragen. Wanneer je dan ook in een conflict verwikkeld raakt met je werkgever over bijvoorbeeld werktijden of je functioneren zou je dit het beste moeten kunnen oplossen met de werkgever zelf. Nog beter is het natuurlijk om deze conflicten te voorkomen. Belangrijk is dan ook dat je de problemen die je ervaart bespreekbaar maakt met je werkgever. Het kan zijn dat je werkgever zich helemaal niet bewust is van het probleem wat speelt of wordt het probleem waar je mee zit helemaal niet gezien als een probleem door de andere partij. Om een arbeidsconflict te voorkomen zijn er enkele tips te noemen die je kunnen helpen. Wees alert op signalen bij jezelf. Denk bijvoorbeeld aan demotivatie, psychische klachten of psychosomatische klachten (veel hoofdpijn, rugklachten etc.). Wanneer je deze signalen oppikt is het verstandig om hier actie op te ondernemen en zoek daar dan ook de juiste persoon bij. Verder is het belangrijk altijd in gesprek te blijven met je werkgever. Daarin kun je de problemen die je merkt aangeven en zo kun je in gesprek blijven. Spreek dan ook de verwachting uit naar elkaar hoe je dit samen op kunt lossen en laat het vastleggen in jouw personeelsdossier. Door snel te praten en te handelen voorkom je vaak een conflict.

Arbeidsmediation Rotterdam

Het kan natuurlijk voorkomen dat, ondanks alle inspanning (of wellicht toch door geen inspanningen), er een conflict ontstaat tussen jou en jouw werkgever. Je kunt dan kiezen voor arbeidsmediation Rotterdam. Hierbij kan een onafhankelijk persoon in gesprek gaan met jou en de werkgever om te bekijken wat het probleem precies en hoe dit goed aan te pakken. Arbeidsmediation is een middel dat vaak wordt ingezet wanneer er bij de eerste pogingen tussen jou en de werkgever op niets zijn uitgelopen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Arbeidsmediation Rotterdam voor een goed advies en mediation op maat zodat het conflict wat speelt opgelost kan worden. Alles wordt dan ook besproken en netjes vastgelegd zodat je op de gemaakte afspraken terug kunt vallen.

De Arbeidsmediator

De Arbeidsmediator is een partij die je kan ondersteunen en helpen bij de conflicten die op de werkvloer spelen. Voordelen bij de partij zijn dat je zelf zeggenschap houdt over de uitkomst van het lopende probleem. Je denkt en beslist namelijk zelf mee over de oplossing. Het is dan ook een snellere manier van oplossen dan een conflict uitspelen tot in de rechtbank. Verder is het standpunt dat met een arbeidsmediator ervan uit wordt gegaan dat de relatie tussen jou en je werkgever in goede harmonie wordt herstelt en dat dit ook zo blijft. Ook is het een goedkopere oplossing dan naar een rechter te stappen. Met deze punten kun je een weloverwogen keuze maken om je conflict op een constructieve manier op te lossen, waarbij je hulp krijgt van professionals als arbeidsmediators.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *