erfbelasting

Het nut van een testament

Wanneer je komt te overlijden zal er iets met je bezittingen moeten gebeuren. De bezittingen die je hebt zullen gaan naar jouw nabestaanden. In de wet staat vastgelegd hoe deze verdeling eruit komt te zien. Echter is deze verdeling niet de manier waarop de meeste mensen het willen hebben. Om zelf inspraak hierop te hebben is een testament opstellen erg belangrijk. In dit artikel neem ik je hier dieper in mee.

 

Eigen keuzes

De belangrijkste reden om een testament op te stellen is dat mensen zelf een inspraak willen hebben over de verdeling van hun erfenis. Wanneer je het aan de wet overlaat, zal het anders kunnen uitpakken als gepland en kunnen er veel discussies ontstaan. Wanneer je besluit om een testament op te stellen, dan weten alle erfgenamen exact waar ze aan toe zijn en welk deel voor hen is. Hiernaast kan je ook nog ervoor kiezen om erfgenamen toe te voegen wanneer je een testament opstelt. Dit kan erg handig zijn wanneer je een partner hebt waarmee je samenleeft, maar niet getrouwd bent.

 

Erfenisbelasting

Naast dat mensen het belangrijk vinden dat de erfenis zo wordt verdeeld als zij willen, kan een testament ook helpen met het besparen van geld. Over een erfenis moet namelijk belasting worden betaald. Deze belasting kan zo laag mogelijk worden gehouden door bepaalde trucjes toe te passen. Een notaris weet precies hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de belasting voor jou voordelig uitpakken en dit zetten ze voor jou in het testament.

 

Corona

Natuurlijk heeft corona ook impact op het werk van een notaris. Veel gesprekken zullen online plaatsvinden, maar het werk van een notaris gaat gewoon door. Je kan dus ook in de tijden van corona gewoon bij een notaris terecht om een testament op te stellen. Zo zorg je ervoor dat de toekomst alvast goed is geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *