AA accountant

Wat doet een AA-accountant?

In de wereld van administratie, belasting en fiscale zaken komen veel ingewikkelde vaktermen en beroepen aan bod. Bij het opzetten of onderhouden van een eigen onderneming komt u in aanraking met veel van deze beroepen. Bepaalde dingen dient u immers uit te besteden aan professionals om ervoor de zorgen dat alle zaken op orde zijn en zodat u uw tijd aan andere werkzaamheden kunt besteden. Zo komt elke ondernemer wel in aanraking met een accountant. Maar ook in de accountants kunnen we onderscheid maken. Starters en kleinere bedrijven hebben het meeste te maken met een AA-accountant. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in en wat doet een AA-accountant?

Wat is een AA-accountant precies?

Er zijn verschillende soorten accountants, waaronder de AA-accountant (accountant administratieconsulent en de RA-accountant (registeraccountant). De laatste is universitair opgeleid en richt zich voornamelijk op grote bedrijven. De AA-accountant daarentegen heeft een strenge hbo-opleiding gedaan en richt zich met name op kleinere en middenbedrijven. Hij adviseert ondernemers op zowel administratief, financieel, bedrijfseconomisch als fiscaal gebied. Het beroep accountant is een beschermde titel en kan dus alleen uitgevoerd worden door mensen die de juiste opleiding hiervoor hebben gevolgd en afgerond.

Wat voor persoon is een AA-accountant?

Zoals bij veel beroepen het geval is, zijn AA-accountants zijn een bepaald type mens. Het zijn generalisten die erg goed uit de voeten kunnen met cijfers en analytisch sterk zijn. Ze zijn goed in het stellen van prioriteiten en kunnen overzicht houden over complexe situaties. Het zijn harde werkers die wel wat werkdruk gewend zijn. Bij een goede AA-accountant is integriteit en betrouwbaarheid cruciaal. Ze hebben immers een vertrouwenspositie en weten alles van de ondernemers waar ze mee werken. AA-accountants zijn goede luisteraars, analytische denkers en staan stevig in de schoenen.

Wat doet een AA-accountant voor mij?

In een goede werkrelatie tussen de ondernemer en de accountant ontstaat een vertrouwensrelatie. Enkele belangrijke taken van de AA-accountant zijn:

Fiscaal advies. De accountant ontfermt zich over de belastingaangiftes en zorgt dat deze op tijd en in orde ingediend worden. Daarnaast kan hij adviseren over gunstige keuzes binnen de onderneming. Zo kunt u bijvoorbeeld op een punt belanden waarbij het fiscaal verstandig is om een eenmanszaak om te zetten in een BV. De AA-accountant signaleert dit en geeft aan wat de beste vervolgstappen zijn.
Financieel-economisch advies. Vragen over verschillende vormen van financiering of de mogelijkheid om in aanmerking te komen tot subsidies kunnen beantwoord worden door de AA-accountant. Deze geeft hierin adviezen.

Bron: Stolwijk Accountants

Opstellen of controleren van de jaarrekening. Doormiddel van de jaarrekening krijgt de ondernemer inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Daarnaast is dit jaarlijkse document belangrijk voor administratieve doeleinden.
Administratieve ondersteuning. De basis van elke goede en succesvolle onderneming is een goede administratie die vanaf het begin af aan correct is bijgehouden. De AA-accountant adviseert over de beste manieren om hier overzicht over te houden en helpt bij het verwerken en interpreteren van alle verzamelde cijfers.

De AA-accountant heeft dus voornamelijk een adviserende en controlerende functie om ondernemers een hand aan te reiken in het correct en verstandig runnen van hun bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *