Bitcoin tax calculation

Bitcoins en belasting betalen: hoe zit dat eigenlijk?

Bitcoins zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Vrijwel iedereen is bekend met de bitcoin. Bovendien zijn we in de afgelopen jaren bekogeld met succesverhalen. De eerste cryptomiljonairs zijn al opgestaan. Hierdoor zijn steeds meer mensen geïnteresseerd geworden in de bitcoin. Toch roept het ook vragen op. Dat blijkt wel uit het aantal mensen dat juridische bijstand zoekt voor vragen over de bitcoin. Veel advocaten krijgen vragen over de inkeerregeling. Wat dat is en hoe je hier precies gebruik van maakt, leggen we uit in dit artikel. Bitcoins en belasting betalen: hoe zit dat eigenlijk?

Voordelen van de bitcoin

Investeren in de bitcoin kan je enorm veel voordelen opleveren. Het is een sterke munt die qua koers snel fluctueert. Hierdoor kan je, indien je de munt op het juiste moment koopt, uiteindelijk enorm veel rendement behalen. Bovendien ligt de drempel om te investeren heel laag. Vrijwel iedereen is in staat om wat in de bitcoin te investeren. Hierbij hoef je echt niet direct honderden euro’s te investeren. Jij bepaalt zelf wat je aan de bitcoin uitgeeft. Het is dan ook geen wonder dat bitcoin kopen de afgelopen jaren zo immens populair is geworden.

Ondanks de populariteit van de bitcoin, merken we ook dat er nog veel vragen over bestaan. Vooral belastingtechnisch kloppen veel mensen uiteindelijk bij een juridisch adviseur aan. Want moet je belasting over je bitcoins betalen?

Bitcoins vrij van btw

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je over bitcoins sowieso geen btw hoeft af te dragen. Dit geldt zowel voor inkopen als verkopen binnen Europa. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft enkele jaren gelden bepaald dat er fiscaal gezien geen toegevoegde waarde aan bitcoins is. Deze worden immers enkel als ruilmiddel gebruikt.

Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte. Cryptovaluta valt hierdoor immers best wel uit de toon. Het kan immers wel degelijk als geld gezien worden, omdat je er transacties mee kunt uitvoeren, maar het wordt niet als tastbaar geld beschouwd en je hoeft er ook geen btw over te betalen.

Aangifte doen?

Alhoewel je geen btw over bitcoins hoeft te betalen, zal het bezit van cryptovaluta wel als vermogen gezien worden. Dit vermogen moet dan ook bij de Belastingdienst bekend zijn. In de meeste gevallen valt het bezit van bitcoins onder box 3. Behalve voor bedrijven die zakelijk handelen in bitcoins, daarbij kan het verkregen aantal bitcoins ook onder box 1 vallen.

Inkeerregeling toepassen

Veel mensen vergeten de waarde van hun bitcoins bij de Belastingdienst op te geven. Indien je dit verzuimt kan de Belastingdienst dit echter als zwart inkomen beschouwen. Het bezit daarvan is dus wettelijk gezien een misdrijf. Gelukkig hoeft dit niet direct te betekenen dat je een advocaat in hoeft te schakelen. Als je simpelweg vergeten bent om al het inkomen op te geven, kan je van de inkeerregeling gebruik maken. Hierbij kun je alsnog al je inkomen opgeven. Hiervoor betaal je wel een boete (ga uit van een boete tussen de 75 en 300% van de belasting die betaald had moeten worden). Dit klinkt misschien ongunstig, maar in de meeste gevallen kan het juist enorm veel voordelen hebben om van de inkeerregeling gebruik te maken.

Allereerst voorkom je een strafrechtelijk proces als de Belastingdienst achter jouw zwarte vermogen komt. En ten tweede kan je in het vervolg vrij handelen met jouw vermogen, omdat het beschuldigde bedrag betaald is.

Bitcoins leveren enorm veel voordelen op, maar het is wel belangrijk dat je over enkele zaken nadenkt. Zorg daarom dat je juridisch gezien van alles op de hoogte bent. Zo kun je zonder problemen van de voordelen van bitcoins profiteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *