Ben je betrokken geweest bij een fietsongeval?
Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje en als fietser zul je extra waakzaam moeten zijn in het verkeer. Ondanks dat we in Nederland met zijn allen veel kilometers per jaar fietsen en onze infrastructuur erg goed op het fietsen is ingericht zijn fietsers naast voetgangers nog steeds de zwakste verkeersdeelnemers. Wees daarom als fietser altijd voorzichtig in het verkeer en zorg dat jouw fiets goed onderhouden en verzorgd is. Zorg er dus voor dat de verlichting juist werkt, wees er zeker van dat de remmen naar behoren functioneren en zorg voor een goede bel. Het is de enige manier waarop jij als fietser andere weggebruikers kunt laten horen dat jij ook aan het verkeer deelneemt. Voor reviews over de juiste producten voor jouw fiets kun je luminablog.nl raadplegen.
Ben je onverhoopt toch betrokken geraakt bij een aanrijding of ongeval? Heb je letselschade bij een fietsongeval opgelopen? Dan kun een schadevergoeding claimen.
Wat is letselschade?
Letselschade is alle schade die een slachtoffer van een ongeval ondervindt. Het gaat hierbij zowel om lichamelijke schade en de kosten die hiermee gepaard gaan als de geestelijke schade die iemand op kan lopen. In het geval van een fietser die als slachtoffer betrokken is geraakt bij een ongeval kan het gaan om de vergoeding van kosten zoals:
- Medische kosten voor een ziekenhuisopname, bezoeken aan artsen, fysiotherapeuten etc.
- Misgelopen inkomsten tijdens je herstel
- Vergoedingen voor hulp in het huishouden, kinderopvang etc.
- Eventuele reiskosten voor bezoeken aan ziekenhuis, specialisten of artsen
- Smartengeld voor de psychische schade die je hebt opgelopen
Hoe wordt de schadevergoeding bepaalt?
Omdat fietsers als de zwakkere deelnemers aan het verkeer worden gezien hebben zij bijna altijd recht op een schadevergoeding bij een ongeval. Alleen als je als fietser heel bewust een ongeluk veroorzaakt hebt is de kans aanwezig dat je geen recht hebt op een vergoeding. Zelfs als beide partijen fout zijn dan heb je als zwakkere verkeersdeelnemer recht op minstens 50% schadevergoeding. Dit kan al naar gelang de aard van het ongeluk oplopen tot de volle honderd procent. Het is daarom raadzaam een letselschade-expert in de hand te nemen die alle zaken voor je op een rijtje zet. Hoe hoog wordt de vergoeding waar je recht op hebt? Dat hangt van een aantal factoren af. Bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding wordt onder andere gekeken naar:
- Hoe lang je revalidatie/herstelproces duurt
- Hoe ernstig het letsel is dat je hebt opgelopen
- Hoe oud je was op het moment van het ongeluk
- De blijvende klachten die je mogelijkerwijs hebt opgelopen
Waarom professionele hulp belangrijk is
Omdat het herstel na een fietsongeval veel van je zal vergen is het aan te raden de tijd en energie die je hebt volledig te wijden aan dit herstel. Maak zoals gezegd dus gebruik van een expert die je bijstaat tijdens het afhandelen van de letselschadeclaim. Op die manier hoef je er zelf niet iedere dag mee bezig te zijn en de kans is bovendien groot dat je uiteindelijk een hogere vergoeding krijgt dan wanneer je het zelf doet. Juist door er teveel aan herinnert te worden is de kans aanwezig dat je bepaalde voorwaarden en mogelijkheden over het hoofd ziet die een onafhankelijk expert direct in jouw voordeel weet te gebruiken.
Geef een reactie