pc

Alles dat je wilt weten over download- en uploadsnelheid

Iedereen wil natuurlijk goed internet met een snelheid waarmee je fijn kunt werken, films en series kunt kijken en andere dingen op het internet kunt op zoeken. Als je op zoek bent naar een nieuwe internetprovider of een nieuw abonnement, dan zie je vaak alleen de downloadsnelheid. Toch is de uploadsnelheid ook belangrijk, hoewel je misschien minder upload dan download op het internet. In deze blog geven we je meer informatie over downloadsnelheid en uploadsnelheid, zodat we je een handje kunnen helpen bij het zoeken naar een nieuw abonnement bij een provider. Lees je mee? 

Wat is downloaden?

Het overbrengen van bestanden van het internet naar een computer, tablet of smartphone. Denk bijvoorbeeld aan bestanden zoals afbeeldingen, muziekbestanden of video’s, maar ook aan een programma of app. Over het algemeen betekent dat hoe groter het bestand, hoe langer het downloaden duurt. Downloadsnelheid is dan ook de snelheid waarmee apparaten, die aangesloten zijn op het internetnetwerk, de gestuurde data van het internetnetwerk kunnen halen. Downloadsnelheid heb je ook nodig als je bijvoorbeeld Usenet via Viper News gebruikt. Hoewel Usenet bekend staat om snelheid, is de snelheid alsnog afhankelijk van je provider en je abonnement. De downloadsnelheid die jij nodig hebt is afhankelijk van wat je precies met je internet abonnement wilt doen, hoeveel mensen er tegelijk gebruik van maken en met hoeveel apparaten. Ben je benieuwd naar de internetsnelheid die je op dit moment hebt, met je huidige abonnement? Dan is het mogelijk om via het internet een speedtest te doen. 

Wat is uploaden?

Uploaden betekent het verzenden van gegevens vanaf je computer of mobiele apparaat naar het internet. Uploadsnelheid verschilt in een abonnement vaak van de downloadsnelheid. Vaak is het namelijk lager. Met DSL-internet of kabelinternet is de uploadsnelheid altijd lager dan de downloadsnelheid. Bij glasvezelinternet is zijn de download- en uploadsnelheid gelijk aan elkaar. Bij het uitzoeken van een nieuw abonnement denken mensen vaak niet eens aan de uploadsnelheid, maar wordt er vaak alleen gekeken naar de downloadsnelheid. Toch is het aan te raden om dit wel mee te nemen in het uitkiezen van je abonnement. Vaak sta je er niet eens bij stil dat je iets aan het uploaden bent. Je doet dit bijvoorbeeld al bij het verzenden van een appje. De snelheid merk je vaak op bij bijvoorbeeld het versturen van mails of het plaatsen van een bericht op sociale media. Hoe lager de snelheid, hoe langer het duurt om iets te verzenden of te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *