Advocaat of mediator naast rechtspraak in familiezaken?
Het komt maar al te vaak voor dat er conflicten ontstaan in de familiesfeer. In sommige gevallen lopen deze conflicten zo hoog op dat de betrokken personen naar de rechter stappen, een advocaat nemen en wachten op de uitspraak. Maar moet het wel zo ver komen? Zijn er niet nog andere oplossingen om dit conflict op te lossen? Als het gaat om familiezaken hangt er al gauw een gespannen sfeer. De emoties lopen hoog op en er is wederzijds wantrouwen. In dat geval is het lastig om samen nog tot een oplossing te komen. Toch is het stappen naar de rechter wel een enorme stap en kan jullie familieband direct breken. Een mediator is in veel van de gevallen de perfecte oplossing om het niet zo ver te laten komen. Bij Merlijn Mediation zijn ze bijvoorbeeld ruim ervaren in het oplossen van conflicten in de familiesfeer. Uit onderzoek blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen mediation een goede oplossing heeft gebracht. In dit artikel leggen we uit wat een mediator doet en welke familieconflicten het meest voorkomen. Ook vertellen we wanneer het verstandig is om toch nog een advocaat te nemen.
Aan welke familieconflicten kunnen we denken?
Veel mensen vinden het lastig om te bedenken of hun conflict onder familiezaken vallen. Simpel gezegd zijn dit alle conflicten waarin familie betrokken is. Of het nu gaat om (minderjarige) kinderen die betrokken zijn in een conflict met hun ouders, mensen die onder bewindvoering staan door een familielid, een echtscheiding, bij het opstellen van een ouderschapsplan en ga zo maar door. Minderjarige kinderen kunnen vaak het onderwerp van discussie zijn, maar hoeven onder hun twaalfde jaar hier niet aanwezig bij te zijn. Zodra ze hun twaalfde verjaardag hebben gehad krijgen ze een uitnodiging, maar mogen ze deze alsnog weigeren.
Wat doet en mediator?
Een mediator heeft altijd een speciale mediation opleiding gevolgd. Hierin hebben zij alles geleerd over het oplossen van conflicten en de handvaten die zij mensen kunnen reiken om dit zelf te doen. De volgende factoren kunnen een goede reden zijn om te kiezen voor een mediator naast rechtspraak in familiezaken:
- Een snelle en efficiënte oplossing: mediation duurt nooit lang. De mediator probeert het meestal zelfs al in 1 of 2 gesprekken af te ronden. Soms duurt het een paar uur, andere keren een paar weken. Langer dan 3 maanden duurt het nooit. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een snelle oplossing.
- Tijdens de mediation heb je de kans om alles eruit te gooien wat je wilt. Vooral in de familiesfeer is het belangrijk dat conflicten worden opgelost, zeker als er kinderen in het spel zijn. Tijdens het gesprek met de mediator kan hier ook een oplossing voor bedacht worden. Hierdoor is de kans groot dat jullie contact stabiel blijft na dit conflict.
- Je hebt het zelf in de hand: dit is misschien wel het grootste voordeel van mediation. Jij en de persoon waar je het conflict mee hebt kunnen zelf aanvoeren wat ze willen en daarover afspraken maken. In de rechtbank wordt dit vaak voor je bepaald.
Mediation is niet geschikt voor mensen die bij voorbaat al zeggen dat ze er niet willen en niet kunnen uitkomen. Ook zijn er genoeg mensen die juist een rechterlijke uitspraak willen. Dan is het toch verstandig om een advocaat te nemen en de rechter te laten beslissen. Bedenk wel dat de kans dan groot is dat de familieband onherstelbaar beschadigd.
Geef een reactie